Cenny dar przekazany cieszyńskiemu szpitalowi

Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego przekazała wczoraj (19.12) Szpitalowi Śląskiemu w Cieszynie kolejną, bardzo potrzebna aparaturę medyczną. Stacja Dializ Szpitala Śląskiego w Cieszynie wzbogaciła się o nową sztuczna nerkę oraz defibrylator wraz z kardiomonitorem. Wartość sprzętu przekracza 60 tys. zł. W tym roku Fundacja przekazała szpitalowi i Cieszyńskiemu Pogotowiu Ratunkowemu sprzęt o wartości 104 tys. zł.

Aparat do hemodializy jest niezwykle potrzebny, bowiem w cieszyńskiej Stacji Dializ wykonuje się ponad 1000 zabiegów miesięcznie. Wszystkie sztuczne nerki pracują całodobowo. — Fundacja Zdrowia to ewenement na skalę krajową i działa już od 26 lat ale bez ofiarności społeczeństwa nie byłoby co ofiarowywać — podkreśla jej prezes, Janusz Martynek. - Wśród darczyńców Fundacji są zarówno małe, jak i większe firmy, ale także osoby prywatne, które od początku działalności organizacji wspierają ją na tyle, na ile pozwalają ich możliwości. Swój udział mają również osoby, które przeznaczają na inicjatywy fundacji odpis z 1% podatku. Wszystko po to, by społeczeństwo regionu cieszyńskiego mogło być lepiej diagnozowane i hospitalizowane w miejscu bliskim zamieszkania.

Wdzięczność wszystkim darczyńcom podkreśla też Czesław Płygawko, Dyrektor Szpitala Śląskiego w Cieszynie. - Szpital Śląski w Cieszynie jest placówką z nowoczesnym zapleczem diagnostycznym i zabiegowym. Zaawansowany technologicznie sprzęt pozwala nam świadczyć usługi medyczne dla mieszkańców regionu na najwyższym poziomie. Udział w tym ma Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, z którą z sukcesami współpracujemy od wielu lat – mówi Cz. Płygawko.