Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego

Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego to niezależna organizacja pożytku publicznego, która wspiera ochronę zdrowia ludności Powiatu Cieszyńskiego. Fundacja działa od 1991 roku i wpisana jest do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS 0000130105). Rada i Zarząd Fundacji pracują społecznie. Biuro Fundacji prowadzi jedna osoba w niepełnym wymiarze godzin (adres: ul. Bielska 4, 43-400 Cieszyn).

Przekazane nam darowizny finansowe i rzeczowe wspomagają wyłącznie publiczne placówki służby zdrowia regionu, w szczególności Szpital Sląski w Cieszynie, istniejący od 1888 roku. Środki finansowe z budżetu państwowego nie wystarczają niestety na utrzymanie europejskich standardów diagnostyki i leczenia. Toteż zadaniem Fundacji jest stałe unowocześnianie cieszyńskiej służby zdrowia dzięki darowiznom indywidualnych sponsorów. Z tych środków zakupiono między innymi tomograf komputerowy, mobilne aparaty RTG i EKG, inkubatory, urządzenia do hemodializy, sprzęt endoskopowy, stoły, lampy i narzędzia operacyjne, fotele zabiegowe, łóżka do intensywnej terapii.

Serdecznie zapraszamy do przyjścia nam z pomocą! Darczyńcy mogą sami określić cel swojej darowizny i - w przypadku większej inwestycji - umieścić na miejscu tabliczkę dla jej upamiętnienia. Dla osób chcących wesprzeć Fundację Zdrowia Śląska Cieszyńskiego, podajemy numery kont bankowych:

Wpłaty krajowe: Bank PKO BP SA     Nr. 97 1020 1390 0000 6602 0019 0280

Wpłaty z zagranicy:
BIC/SWIFT: POLUPLPR      IBAN: PL37811300072001003812130002
(Bank Spółdzielczy w Cieszynie, ul. Kochanowskiego 4, 43-400Cieszyn)